Samenwerking tussen Energiecoöperatie Wattnu en Vrijwillige Thuishulp Gooise Meren
Wattnu steunt inwoners van Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg bij het nemen van kleine en grote maatregelen voor energiebesparing. Kernwoorden hierbij zijn energiebewustzijn en energiebesparing. Dit met als moto ‘Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken.’ De uiteindelijke energie die nodig is, wordt zo duurzaam mogelijk opgewekt via collectieve zonneprojecten op bijvoorbeeld het Vitus College (Bussum en Naarden) en de roeivereniging in Naarden.
Bewoners helpen
”Via allerlei diensten en acties helpen we bewoners”, vertelt Isabella. “Onze energiecoaches gaan bij bewoners op bezoek om de energiestaat van het huis te bekijken en samen een stappenplan te maken voor verduurzaming. Bij veel acties wordt een tas vol energiebesparende tips en producten, zoals radiatorfolie, tochtband en energiezuinige ledlampen weggegeven. De 24 tips om direct energie te besparen zijn zo ontworpen dat het voor volwassenen én kinderen leuk is. Het zijn soms voor de hand liggende tips, denk aan deurdrangers of die tweede stokoude, energievretende koelkast die gewoon uit huis moet! Ook kun je zelf best veel doen; iets minder lang douchen, de cv-ketel op een graadje lager zetten of radiatorventilatoren en -folie aanbrengen. Daarnaast kunnen inwoners via onze website een bon van 50 euro aanvragen voor nog meer materialen waarmee ze hun huis snel en gemakkelijk kunnen verduurzamen.”
Logische samenwerking
Veel inwoners komen zelf een heel eind bij het klaren van deze klusjes. Toch krijgt niet iedereen het voor elkaar. Daar komt de Vrijwillige Thuishulp van Versa Welzijn in beeld. Isabella: “Wij kunnen veel aanreiken, bijvoorbeeld via de energiecoach die een gesprek heeft met bewoners, een energiedisplay plaatst om inzicht te krijgen in verbruik of een warmtescan van het huis maakt om warmteverlies op te sporen. Maar vervolgens moeten bewoners zelf aan de slag. Veel mensen kunnen en doen dat, maar als het aanbrengen van de gratis energiebesparende producten niet lukt, bijvoorbeeld bij wat oudere mensen of mensen met een beperking, is het fijn dat er hulp is. Zodat de producten ook echt hun werk kunnen doen. Daarom was het een logische stap om contact te zoeken met de Vrijwillige Thuishulp Gooise Meren.
Project ‘Energieklusser’
Beide partijen werken sinds kort samen in het project ‘Energieklusser’. Sandra vertelt erover. “Wat die samenwerking zo mooi maakt, is dat het nagenoeg volledig draait op de inzet van inwoners die iets voor elkaar kunnen en willen betekenen. De vrijwilligers van de Energiecoöperatie bundelen samen enorm veel kennis, kunde en netwerk en komen allemaal uit Gooise Meren. De één heeft bouwtechnisch goed inzicht, de ander heeft warme contacten bij lokale partijen en weer een ander is goed in warmtescans maken. Bij de Vrijwillige Thuishulp is het niet anders. Ook dat zijn mensen die anderen willen helpen met iets wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn. Dat kunnen klussen in en om huis zijn, maar in dit geval dus klusjes die heel specifiek gericht zijn op het verduurzamen van huizen. Het mooie is dat juist dit type klus ook jongere mensen aanspreekt. Er wordt heel enthousiast op gereageerd. En dat is ook nodig. Want we zien de vergrijzing doorzetten. Steeds meer 80- en 90-plussers wonen nog zelfstandig. Dat is prachtig, maar ze hebben daar soms wel wat hulp bij nodig. Die bieden wij. Het ontroert me soms wat mensen bereid zijn voor elkaar te doen.
Collectieve kracht gebruiken
De samenwerking sluit perfect aan bij hoe Versa werkt in Gooi en Vechtstreek. Sandra: “We werken vanuit Asset Based Community Development (ABCD). Dat houdt heel in het kort in dat een gemeenschap zich het beste ontwikkelt als het haar eigen collectieve kracht leert kennen én gebruiken. Wij proberen alles wat mensen te bieden hebben te verbinden. En zorgen voor ‘het onderhoud’ van de gemeenschap. We zijn partner van bewoners, als ze dat wensen of als het nodig is. We nemen nooit over en gaan niet voor een gemeenschap doen wat ze zelf kunnen.” Isabella prijst in dit kader ook de gemeente Gooise Meren. “Veel gemeenten hebben de opdracht om inwoners te bereiken om energie te besparen aan commerciële partijen gegeven. Maar de gemeente Gooise Meren heeft ons, als bewonersorganisatie, het vertrouwen gegeven. Dat betekent niet alleen een ander kostenplaatje, want wij hebben geen commercieel belang, maar ook dat het werk vanuit intrinsieke motivatie wordt gedaan. Want wij willen wat betekenen voor anderen, vooral voor de groep die het hard nodig heeft. Met de inzet van Vrijwillige Thuishulp, ook inwoners, is de cirkel rond!
Meer informatie?
Wil je als Energievrijwilliger op pad? Bel dan voor meer informatie 035-6947455.
Wil je meer informatie of Energiecoach bij Wattnu worden? Meld je dan aan via www.wattnu.org.
Schrijver Eelco Visser heeft in 2022 voor Versa Welzijn een jaar lang verhalen verzameld. Hierin vertellen inwoners van Gooi en Vechtstreek hoe ze, samen met anderen, prachtige projecten, activiteiten en diensten realiseren. Waarmee ze het (samen)leven in hun straat, wijk of dorp leuker, interessanter en duurzamer maken. In Versa Welzijn vinden ze een partner die op basis van gelijkwaardigheid, waar gewenst of nodig, meedenkt en -doet. Die niet overneemt, maar inwoners laat doen wat ze zelf het beste kunnen. Omdat iedereen elkaar wat te bieden heeft. En inzet in een straat, wijk of dorp écht duurzaam is als mensen zelf aan het stuur van de verandering zitten! Het zijn vertrekpunten van Asset Based Community Development; gemeenschapsversterkend werken.