Welzijn op recept: koppeling tussen zorg en welzijn
“Zingeving. Daginvulling. Sociale contacten. Dat is waar Welzijn op Recept bij uitstek voor bestemd is. Huisartsen weten ons gelukkig steeds beter te vinden, want het percentage psychosociale klachten bij patiënten neemt toe. Dat brengt mensen sneller in een isolement. Daar komen wij in beeld als welzijnswerkers. Want als iemand openstaat voor een verwijzing naar Welzijn op Recept dan kunnen wij als professionele welzijnswerkers hem of haar weer goed op weg helpen.”
Op naar aansluiting, activering en sociaal netwerk
Dit zegt Franka Pot, welzijnswerker bij Versa Welzijn in de gemeente Huizen. Samen met collega Iris Klarenbeek, actief in Wijdemeren, vertelt zij over de impact die Welzijn op Recept kan hebben op inwoners en hun welzijn. “De rode draad in ons werk is iemand met psychosociale klachten een stapje verder helpen, zodat hij of zij weer betrokken raakt, actief wordt en zelf een sociaal netwerk opbouwt. En daarmee veel minder of helemaal geen klachten meer ervaart. Dit doen we door naast de inwoner te staan, te horen wat er speelt en te bekijken hoe hij of zij geholpen kan worden. De patiënt van de huisarts is dan geen patiënt meer, maar een inwoner waar je naast staat. Vandaar dat we ook bij iemand thuiskomen voor een eerste gesprek. We zijn ervaren welzijnswerkers en we kunnen mensen verder helpen en waar nodig toevertrouwen aan de professionele zorg van anderen na een ‘warme’ overdracht.

Iedere gemeente anders georganiseerd
Franka en Iris zijn twee van de twaalf welzijnswerkers van Versa die in de regio Gooi- en Vechtstreek actief zijn in het kader van Welzijn op Recept. Franka: “In ons gezamenlijke overleg als vakgroep merken we dat er in elke gemeente een andere invulling is. Met een andere vraag vanuit de gemeente, een ander ‘loket’ om bij ons uit te komen, variërend van huisarts, praktijkondersteuner GGZ, fysiotherapeut tot leefstijlpunt. Dat betekent voor ons ook werk aan de winkel om duidelijk te maken hoe en waar wij te vinden zijn, wat wij doen en wat het iemand oplevert. Belangrijk ook voor de gemeente als opdrachtgever, voor de doorverwijzer zoals de huisarts en ook voor onszelf als professionals.”
Om Welzijn op Recept in Huizen bekender te maken en verwijzingen te stimuleren gaat Franka binnenkort bij een paar uur in de week bij een grote huisartsenpraktijk aansluiten. Zodat men haar leert kennen, weet wat Welzijn op Recept toevoegt en zodat zij op haar beurt ook een vast aanspreekpunt binnen de praktijken krijgt. “De informele zorg van buren, vrienden en familie van vroeger is niet meer vanzelfsprekend. De maatschappij is enorm veranderd. Mensen ervaren veel druk en dat leidt weer tot klachten.”
Voortouw bij huisartsen Wijdemeren
Dat gemeentes en huisartsen in de regio verschillend georganiseerd zijn, blijkt ook uit de ervaring van Iris Klarenbeek, actief in Wijdemeren. “Ons team werd door de gemeente uitgenodigd om Welzijn op Recept op te pakken. Daar heb ik toen enthousiast op gereageerd. We zijn nu bezig met een ‘pilotjaar’ en zijn gestart in Kortenhoef. Binnenkort sluiten we ook aan bij Nederhorst den Berg. Het mooie van Wijdemeren is dat de huisartsen elkaar actief opzoeken en een overlegstructuur hebben. Ze hebben het voortouw genomen voor het samenwerkingsverband ‘Gezond Wijdemeren’. Daar wilde ik graag op aanhaken. Gezamenlijk zetten we ons in voor ‘warme plekken in de gemeenschap’ Een plek waar je je als persoon geaccepteerd en welkom voelt. Als je voldoende van dat soort plekken hebt, kun je mensen echt helpen. Zo is inmiddels mijn ervaring.”

De drempel over
Ook in Wijdemeren komen er niet alleen ouderen, maar ook jongere mensen op Iris’ pad. Ze vertelt over iemand die ziek was (en nog steeds is) en die tobde met zijn gezondheid. “Ik ben twee keer op huisbezoek geweest. We spraken over dingen waar hij enthousiast van wordt, wat hij vroeger deed. Zelf was hij ook al gaan uitzoeken wat hem aansprak en hij kwam uit bij het repair-café. Onze derde afspraak maakten we dan ook daar, samen met de vrijwilligers, om de sfeer te proeven, te kijken welke mensen er actief waren. Dat beviel hem goed. Nu is hij zelf vrijwilliger geworden! Ook is hij terug bij de dagbesteding waar hij vanwege zijn gezondheid mee was gestopt. Nu vindt hij het zelfs leuk om anderen daar een luisterend oor te bieden en heeft zich aangemeld voor de cliëntenraad. Welzijn op Recept dus in de praktijk, want hij is weer actief en heeft een eigen netwerk opgebouwd. Mooi om te zien dat hij zijn veerkracht terug heeft. Hij zet zich inmiddels voor anderen in. Als coach help je mensen om die eerste stap te zetten, om letterlijk over de drempel te stappen.”
Iris: “Ik wil niet zeggen dat het allemaal Welzijn op Recept is waardoor hij verder komt, maar door onze gesprekken is hij erachter gekomen wat hij zelf belangrijk vindt en welke stappen hij wil zetten. Wat het mooi maakt is dat dit traject focust op de koppeling tussen het medische en het welzijnswerk. Daardoor kan Welzijn op Recept het verschil maken.”
Samenwerking, ook digitaal
Versa is bezig een verbinding te leggen tussen het interne registratiesysteem Regicare en het landelijke Zorgdomein. Dit is ontwikkeld om zorgverleners te helpen met het vinden, kiezen en regelen van zorg. En om zorgprofessionals veilig met elkaar en met hun patiënten te verbinden. Iris: “Dat betekent dat aanmeldingen van de zorgverlener voor Welzijn op Recept binnenkort via Zorgdomein in ons registratiesysteem komen. Zo’n geïntegreerd systeem maakt de communicatie in de toekomst overzichtelijker. En het werkt prettiger omdat je in een beveiligde omgeving werkt. Daarmee ook een digitale stap voorwaarts voor Welzijn op Recept.”
Van ‘ziekte en zorg’ naar ‘gezondheid en gedrag’ Welzijn op Recept past in de filosofie van Positieve Gezondheid en bij de aanpak van Gezond Gooi. Daar is Versa Welzijn, met andere regionale organisaties, actief bij aangesloten. Deze beweging focust op de switch van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Want gezondheid is veel meer dan het ‘niet ziek zijn’. Gezondheid draait naast bijvoorbeeld leefstijl evengoed om het hebben van sociale contacten, een betekenisvol leven, eigen regie en aanpassingsvermogen. Dat is ook weergegeven in het bekende spinnenweb van Positieve Gezondheid. En wat Versa met Welzijn op Recept aanbiedt, sluit hier naadloos bij aan. Welzijn op Recept is er voor ouderen, jongeren en iedereen daar tussenin. Want ook jongeren kunnen in een isolement belanden of GGZ-problematiek hebben. Of denk aan vijftigers die met een burn-out thuis zitten en eigenlijk geen netwerk hebben door een verhuizing, weinig familie of vrienden. |
Meer informatie
Voor meer informatie over Welzijn op Recept kun je contact opnemen met Esther Daamen, edaamen@versawelzijn.nl, 06 82 53 02 98.
maart 2025