Schoolmaatschappelijk werk
Wat is schoolmaatschappelijk werk van Versa Welzijn?
Scholen kunnen van schoolmaatschappelijk werkers advies en begeleiding krijgen bij (het signaleren van) problemen van hun leerlingen. Schoolmaatschappelijk werk (smw) helpt problemen op te lossen en (vaak grotere) problemen te voorkomen. Smw’ers zijn de brug tussen de school en hulpverlening. Versa Welzijn heeft een groot netwerk. Als dat nodig is, kunnen we dus goed doorverwijzen.
De smw’er kan op drie manieren helpen:
- Hij/zij kan de leerkracht of school advies geven als er problemen zijn (gesignaleerd) bij een leerling.
- Hij/zij kan direct in gesprek gaan met de leerling en/of ouders.
- Hij/zij kan contact leggen met de ouders als de school problemen signaleert bij hun kind.
Voor wat voor problemen is schoolmaatschappelijk werk?
Leerlingen kunnen allerlei soorten problemen hebben. Het ene probleem is ernstiger dan het andere. We noemen een paar voorbeelden: opstandigheid, veranderend gedrag in de klas, spijbelen, onzekerheid, aansluiting in de klas, maar ook gescheiden ouders, huiselijk geweld, automutilatie of zelfmoordgedachten.
Hoe werkt schoolmaatschappelijk werk van Versa Welzijn?
De smw’er is onderdeel van het Zorg- en Adviesteam (ZAT) van de school. Binnen het ZAT adviseert hij/zij de leerkracht. Schoolmaatschappelijk werk kan op 3 manieren worden opgestart:
- Smw neemt zelf contact op met ouders van een leerling over wie het ZAT zich zorgen maakt.
- De school meldt een leerling aan voor een gesprek met de smw’er.
- Een leerling in het voortgezet onderwijs neemt zelf contact op met schoolmaatschappelijk werk.
De smw’er voert 1 tot 3 gesprekken met de leerling en/of ouders. Als dit niet genoeg is, verwijst hij/zij de leerling of ouders door naar de juiste instantie voor verdere hulp. De smw’er heeft een geheimhoudingsplicht.
Welke scholen kunnen smw inschakelen?
Versa Welzijn werkt samen met Unita (primair onderwijs) en Qinas (voortgezet onderwijs). We zijn actief op ruim 100 basisscholen en 7 grote scholengemeenschappen voor het voortgezet onderwijs.
Scholen kunnen naar wens een vast aantal uur inkopen of de schoolmaatschappelijk werker op afroep laten komen.
Andere hulp voor ouders
Ouders die vragen hebben over de opvoeding, of over het functioneren van hun kind, kunnen terecht bij: Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek, Ouder en Kind Team Weesp, Jeugd en Gezinsteam Eemnes.
Meer informatie en contact
- Scholen kunnen voor informatie over het schoolmaatschappelijk werk contact opnemen met Versa Welzijn, 035 623 11 00 of info@versawelzijn.nl.
- Leerlingen en ouders kunnen contact opnemen met de school zelf, of met Unita (basisonderwijs) of Qinas (voortgezet onderwijs).