Participatiehub in oprichting: inwoners betrekken bij de toekomst van zorg en welzijn

“Krijgen jongeren adequate hulp voor hun mentale problemen? Hoe zorgen we ervoor dat onze ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen? En wat kunnen buurtbewoners voor elkaar betekenen als mensen hulp nodig hebben? Vragen die steeds vaker voorbij komen. En die alle inwoners aangaan. De toegankelijkheid van professionele zorg staat onder druk. Deze ontwikkelingen staan aan de basis van het initiatief van het ministerie van VWS om ‘participatiehubs’ in het land te gaan ontwikkelen. Zo ook in de Gooi en Vechtstreek.”

Met een participatiehub wordt een netwerkwerk van mensen en organisaties bedoeld die in de regio de belangen van inwoners vertegenwoordigen bij vraagstukken over gezondheid, zorg en ondersteuning. In deze hubs werken diverse groepen samen: patiënten- en cliëntenvertegenwoordigers, leden van medezeggenschapsorganen (zoals cliëntenraden) en betrokken burgers via burgerparticipatie, zoals inwonersinitiatieven.

Werken aan toegankelijke zorg voor de toekomst

Het ontstaan van participatiehubs heeft alles te maken met het IZA, het Integraal Zorg Akkoord van 2022, met als doel de zorg in de toekomst goed, toegankelijk én betaalbaar te houden. Want er staan veel veranderingen op stapel. Minder zorgprofessionals en meer vraag naar zorg hebben nu al een grote impact. Daarom zijn er afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en organisaties in de zorg, zoals overkoepelende organisaties van ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg. Samen met Cliëntenbelang Noord-Holland is Versa Welzijn in oktober gestart met de voorbereidingen van de regionale participatiehub. Informele partijen als cliëntenorganisaties, patiëntenverenigingen, buurtinitiatieven en vrijwilligersorganisaties kunnen hier aan deelnemen en bijdragen. ZonMw, een aan de overheid gelieerde organisatie, beheert het programma en regionale partijen voeren het uit.

Stem van de inwoner centraal

De participatiehub is één van de drie manieren waarop Versa Welzijn de stem van de inwoner wil laten doorklinken bij het ontwikkelen van nieuw beleid over zorg en welzijn. Want daarnaast organiseert Versa Welzijn ook pilot-gesprekken met inwoners over deze onderwerpen in wijken in Hilversum. En neemt actief deel aan het Gezond Gooi netwerk. Hier vertegenwoordigt Versa Welzijn bovendien het geluid van de sociale-basisorganisaties.

Hub is ‘work in progress’ – wil je meedoen?

De participatiehub is er nog niet. Om na te gaan hoe Versa Welzijn dit het beste kan organiseren in de Gooi-en Vechtstreek gaan we graag met jou in gesprek. De centrale vraag is hoe we inwonersparticipatie effectief kunnen organiseren, zodat de juiste zorg in de toekomst op de juiste plek terecht komt. Als je belangstelling hebt om bij te dragen of als je dit wil verkennen, neem dan contact op met ons via dit mailadres.

Eind maart willen we een voorstel gereed hebben voor de werkwijze van de participatiehub in onze regio. Uiteraard blijven we je op de hoogte houden!

december 2024