Bewoners werken aan de opvolger van Het groene boekje
Het is dinsdag 4 maart en het is gezellig druk in De Koepel. De linedancers, in de grote zaal, hebben er vanavond zin in. Ook in de ruimte ernaast is het gezellig. Daar zitten bewoners anderhalf uur bij elkaar om elkaar beter te leren kennen en uit te wisselen waar ze in de buurt mee bezig zijn. Een deel van de avond is ingeruimd voor bewoner Paul en zijn idee om de informatievoorziening in de wijk weer op gang te brengen. Want een ding is duidelijk: Het groene boekje wordt gemist.
Voordat het zover is, genieten we van een ‘Fika-momentje’. Naar Zweeds voorbeeld. Het is bedoeld om even te landen, na een drukke dag, mét wat lekkers. In het kennismakingsrondje blijkt direct al hoeveel kennis, passies en talenten er om tafel zit. Daarna storten we ons op de communicatie. Paul presenteert plannen voor ‘Wijkblad Zuidwest’. Hij hoopt op veel ideeën van de anderen en, aan het einde van de avond, op medestanders. Paul: “Zodat we echt het samen gaan doen!”

Samen het Wijkblad dragen
Dat laatste blijkt van belang. Paul hoorde namelijk dat Het groene boekje zou stoppen. Een bewoner heeft het jarenlang, voornamelijk alleen, getrokken. Dat werd teveel. Paul vindt dat er een vervolg moet komen. Samen met een paar andere bewoners heeft hij de handschoen opgepakt. Een van de belangrijkste punten die hij maakt, is dat het nieuwe blad door een grotere groep gedragen moet worden. Zijn presentatie start met cijfers over de wijk. Er staan 4.500 woningen; door nieuwbouw loopt dat op tot 5.000. Dat zijn zo’n 10.000 inwoners, jong, oud, en met veel nationaliteiten. Moet je die allemaal benaderen met een papieren wijkblad? Paul geeft zelf het antwoord: nee, want niet iedereen zal het lezen. Dus moet het misschien meer dan een wijkblad op papier zijn.
Elkaars kwaliteiten benutten
Het idee is daarom om de informatie te scheiden via een soort trechter. Alle informatie die bewoners aanleveren, gaat dan óf naar papier, óf naar social media óf komt op de website. Drukkerij de Toekomst blijkt dat al voor een aantal andere wijken te doen en zou dit ook voor Zuidwest willen verzorgen. Het voordeel is dat alles dan onder één dak gebeurt. Als er iemand stopt, blijft het systeem overeind. Zo creëer je bestendigheid. Het motto van het blad is: Lezen, Zien en Doen. Paul wil zoveel mogelijk bewoners aanmoedigen wat aan te leveren: een stukje, een filmpje, een bericht. Dat moet zo gemakkelijk mogelijk worden gemaakt. Idealiter is er per laan, hofje of flat iemand die meedoet. Daarnaast kunnen scholieren in de wijk die op de verschillende media-opleidingen in Hilversum zitten, een rol krijgen. Ook in de groep blijken de nodige kwaliteiten te zijn. Jacqueline heeft bij een drukkerij gewerkt, Aron heeft ervaring met grafisch ontwerp en schrijven, Michiel met webdesign. Cynthia zat in een andere werkgroep die over een vervolg op Het groene boekje nadacht. Ze is in eerste instantie verrast dat er nóg een groepje dit blijkt te doen, maar biedt daarna aan om met Paul mee te denken.
Allerlei ideeën
Het komt op het geld. Want er is een behoorlijk bedrag per jaar nodig voor vier edities. Bij het project ‘Bewoners nemen de regie in de wijk Hilversum Zuidwest’, gefinancierd door het Mr. Roelsefonds en de gemeente Hilversum, is succesvol een beroep gedaan om eenmalige kosten voor ontwikkeling en social media te kunnen voldoen. Paul heeft ook nog een gesprek met de gemeente over de productiekosten. en hoopt dat hij te horen krijgt dat ze deze maand mogen starten. Er komen allerlei ideeën uit de groep. Bijvoorbeeld om een stichting te starten en een ANBI-status aan te vragen, om belastingtechnisch gunstig te kunnen doneren. Ook de advertentietarieven die Het groene boekje hanteerde, kunnen omhoog. Een Club van 100, met in ruil voor een donatie een feest, lezing of activiteit, is nog een idee, net als een QR-code op het Wijkblad waarmee je gemakkelijk een klein bedrag kunt doneren. Ilona vraagt nog aandacht voor duurzaamheid: hoe voorkomen we papierverspilling wanneer mensen het niet lezen? Als we minder exemplaren drukken, scheelt dat papier én geld. De vraag is hoe je te weten komt wie het blad wel en niet willen hebben. We hoeven gelukkig niet alles in één avond op te lossen.
Druk netwerken
De avond is voorbij gevlogen. Wellicht kan het de volgende keer wat langer, met een pauze ertussen? In de pauzes kunnen bewoners netwerken. Dan ontstaat er kruisbestuiving tussen alle ideeën en initiatieven, dus dat heeft zeker een functie! En als de avond wat langer duurt, kunnen er meer bewoners over hun initiatief vertellen. Het kan dan ook over andere onderwerpen gaan. De veiligheid in de buurt bijvoorbeeld. Of over hoe je de kring van betrokken bewoners in je eigen hofje groter maakt. Een laatste punt: Jacqueline meldt dat het voormalige centrum van Sherpa nu is gehuurd door de stichting Ummah. Het doel is om hier een nieuw ontmoetingscentrum in te richten. Het is een initiatief vanuit de Marokkaanse gemeenschap. Na de noodzakelijke verbouwing en inrichting, zal het waarschijnlijk deze maand nog geopend worden. Het centrum zal openstaan voor tal van verbindende activiteiten voor de hele wijk. Bewoner Karim is er vanavond vanwege de Ramadan niet, maar hij zal er de volgende keer vast meer over vertellen.
Meedenken of -werken?
Wil je meedenken over of meewerken aan het nieuwe Wijkblad Zuidwest? Of ideeën delen?
Stuur dan een bericht naar Paul via mail of app: paul.eykenduyn@xs4all.nl / 06-13417163.