Bewonersavond Augustinusschool: samen de volgende stappen zetten


Opbouwwerker Katinka opent de avond. Met een tafel vol buurtbewoners en een kleine, felle hond, Harry, gaan we vanavond samen eten en het hebben over alles waar we in de buurt mee bezig zijn. Al voor het eten wordt er het nodige met elkaar besproken. Jetty is druk bezig geweest in de Johannes Husflat. Ze heeft mooie stappen gezet in het ontkoppelen van regenpijpen en het voor elkaar krijgen van Wadi’s. Van 30 bewoners heeft ze inmiddels een steunbetuiging ontvangen, van drie andere vragen. Zoals: zorgen die Wadi’s niet voor veel extra muggen? Het zijn vragen uit betrokkenheid. En die betrokkenheid bij de buurt is de reden waarom iedereen hier vanavond is.

Er wordt ook gefilmd. En wel voor de lectoraatfilm van onderzoeker Anton Boonen, die er ook is. Buurtbewoner Peter vraagt, tot hilariteit van de rest, of er ook op het toilet wordt gefilmd. Dat is gelukkig niet het geval. We starten de avond met een ronde langs liefst drie soeppannen. Sterker nog; in de keuken staat ook nog champignonsoep.

In beweging

Aan tafel komen de gesprekken gemakkelijk op gang. Zoals vaak zijn er te weinig stoelen. Als er iets later nog meer bewoners aansluiten, wordt de kring snel wat groter gemaakt. Er zijn in vergelijking met de vorige keer weer een aantal nieuwe gezichten. Het blijft in beweging, er haken steeds weer nieuwe bewoners met nieuwe ideeën aan. Zoals Francis en Willy van Zeverijnflat 1 en 2, beiden lid van de feestcommissie die daar is ontstaan. Of Coby, Cynthia, Lucia en hond Harry, die niet alleen thuis kan blijven. ‘Dan blijft hij blaffen tot hij schor is.’ Veranderen zal dat niet meer. Harry is inmiddels 9 en ‘uitgeleerd’. En dus zit hij stilletjes onder de tafel. Inmiddels zitten we met zo’n 20 mensen aan tafel in de Augustinusschool. Katinka schrijft drie vragen op: waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken? Wat wil je voor jouw straat of buurt? En: waar ben je blij mee?

Verbindingen tussen mensen

Je mag de deelnemers wakker maken voor uiteenlopende dingen. Voor Gaston van de Postcodeloterij uiteraard, maar ook voor toestemming van de gemeente voor grootse plannen voor de buurt. Voor iets om over na te kunnen denken. Voor voetbalkaartjes. Anderen willen blijven slapen, bijvoorbeeld omdat ze al heel tevreden zijn over hun leven en niet zoveel te wensen hebben. Ondertussen gaat het toch weer over ideeën voor de buurt. Sommige zijn zo logisch dat je denkt: dat moet toch zo geregeld zijn? Zoals een hondenspeelveld. Dat gaat er komen, maar pal naast het voetbalveldje bij de Keet. En dan lopen de kinderen en honden elkaar al snel in de weg. Terwijl er iets verderop liefst drie veldjes zijn waarvan er eentje prima geschikt is voor spelende honden. Het moet toch mogelijk zijn het hondenspeelveld daar te realiseren? Ilona van Kerkelanden Groent mag je ’s nachts wakker maken voor de BoomspiegelBattle! Een wedstrijd tussen de hofjes in de wijk met als inzet de titel ‘groenste hofje van Kerkelanden’. Ilona vertelt lachend dat het Gomarusof is uitgesloten van deelname; daar is nu al sprake van een BoomspiegelBoost. Ze kan dat enthousiasme en de voorbeelden van wat er daar is ontstaan, in het groen en aan verbindingen tussen mensen, wel mooi gebruiken om andere hofjes warm te maken voor de Battle!

06-nummers uitwisselen

Jade werd nog maar een jaar geleden echt actief in haar buurt. Inmiddels is ze, als buurtmaker, onderdeel van het projectteam in de wijk. Ze blijft gelukkig onveranderd actief in haar buurt én met toenemend zelfvertrouwen. Dat komt omdat ze al de nodige succeservaringen heeft beleefd. Vanavond komt ze wat geheimzinnig uit de hoek. Tegen bewoners Coby, Cynthia en Lucia heeft ze nieuwe plannen gedeeld die ze voor de buurt heeft. Ze wil deze eerst in haar hoofd laten gisten, voordat ze er, na de zomervakantie, mee naar buiten treedt. Cynthia heeft al wel aangeboden te willen helpen als Jade zover is. Ze wisselen 06-nummers uit. Katinka loopt alle volgeschreven vellen na. Er is veel aandacht voor groen, verbinding, vrolijkheid en vriendelijkheid. Wat we willen voor de wijk zijn ontmoetingsplekken, toegankelijke wandelpaden en meer leesmoeders en -vaders, om kinderen te helpen op taalniveau te komen. Het hondenspeelveld komt aan bod. Bijna niemand vindt de plek achter de Keet logisch. Peter weet dat er meer gegadigden zijn voor de veldjes. Niemand kent het complete plaatje. Hond Harry laat ook van zich horen. Hij lijkt het ook al niet eens met de plannen. Peter wil daarom graag meer verbinding. Hij wordt door Lucia uitgenodigd voor hun vergadering op 7 juni.

Krachten bundelen

Cynthia denkt dat het handig is dat ideeën gecoördineerd worden. Zodat we niet allemaal hetzelfde doen, maar krachten bundelen. En er zaken teruggekoppeld worden. Wat is daarvoor nodig? Iemand aanstellen of benoemen. Liefst twee mensen. Wellicht is het een idee dat wijkregisseur Natascha hier volgende keer bij is? Daarnaast worden veel verhalen gedeeld via www.versawelzijn.nl/reisverslagen. Communicatie in de wijk lijkt een thema waar we volgende keer dieper op kunnen ingaan. Een ander punt: het beeld leeft dat er in De Koepel vooral autochtone mensen komen en bij de Keet vooral allochtone jongeren. Terwijl er bijvoorbeeld toch ook witte jongeren moeten zijn die willen voetballen. De twee scholen in de wijk dragen wellicht bij aan deze scheiding. Daar begint het al, daar mengt het al niet echt. Ook dit lijkt een onderwerp dat zich leent voor verdieping. Hoe kunnen we hier kleine stapjes in zetten, om een beweging de goede kant in gang te zetten? Karim pleit voor een actielijst. En voor vertegenwoordiging uit iedere straat. Zodat meer mensen betrokken raken bij het wel en wee in Kerkelanden. In ieder geval blijven we deze avonden iedere twee maanden organiseren. Er zijn namelijk enorm veel ideeën in de wijk. En door deze ideeën te delen, ga je voelen dat bewoners wat met elkaar en de buurt willen.