De Collectie Kerkelanden

Elkaars kennis delen en verrijken

Sinds een jaar nemen bewoners de regie in de Hilversumse wijk Kerkelanden. Versa Welzijn zet hier twee extra community builders (mede aangesteld door de bewoners) en een ondersteuningsteam voor in, om met de bewoners mee op te lopen. Inmiddels is het team al versterkt met een buurtbewoner, die actief is als buurtmaker. Daarnaast is er een ambitieus onderzoekstraject, uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht. Zodat we leren hoe bewoners regie nemen en houden. En wat werken aan community building vanuit ABCD (Asset Based Community Development) hieraan bijdraagt. Dat is ook de wens van opdrachtgevers Mr. Roelsefonds en de gemeente Hilversum. Werken vanuit ABCD is een zoektocht die begint bij het perspectief van bewoners en de gemeenschap zelf. Zij hebben de hoofdrol

Alles wat we bereiken is een gedeelde prestatie

Wat we ook bereiken, in ABCD is het altijd een gedeelde prestatie; iedereen heeft een rol en alle rollen zijn belangrijk. We vliegen dit vertrekpunt zo consequent en zuiver mogelijk aan. Daarom maken we alles wat we aan kennis en inzichten opdoen, beschikbaar voor iedereen. Want die kennis kan niet alleen intellectueel eigendom van onderzoekers zijn. De bewoners van wie je iets geleerd hebt, collega’s, opdrachtgevers, bestuurders; iedereen brengt kennis en inzichten in die leiden tot nieuwe kennis en uitvindingen.  

Deel in de resultaten en praat terug

Met die kennisdeling beginnen we hier. Zodat collega’s, andere bewoners en bestuurders inzicht krijgen in onze zoektocht en kunnen delen in de resultaten. En kunnen terug praten natuurlijk, met hun eigen vondsten. Bij gebrek aan beter noemen we deze kennisdeling de Collectie Kerkelanden. Tot iemand een betere naam weet!

Download de Collectie Kerkelanden

1. De gemeenschap als ecosysteem: ecosysteemdenken

2. Vlaggenlijnen en wolkjes: om kennis te delen, verrijken en in de gemeenschap te houden

3. Gemeenschapsontwikkeling start bij mensen, niet bij plannen

4. Soepel in de omgang, scherp op je rol

5. Onderzoek met en door bewoners