De start van de onderzoekers en het supportteam
Er zijn twee dingen gebeurd na november die van invloed zijn geweest op de voortgang van het traject: voortschrijdend inzicht over de eigen inzet binnen Versa Welzijn en daarmee het aanstellen van het supportteam. En daarnaast dat de onderzoekers eigenlijk niet kunnen starten als de community builders niet al actief zijn in de buurt. Doordat het tempo van de wijk is gevolgd, duurde dat wat langer dan gedacht. Nu is Cecile, als eerste community builder, aan de slag en is het tijd voor de volgende stap. De onderzoekers Edwin Nieman en Marlijn Dingshoff zijn er blij mee. Ze willen in contact treden met bewoners over het onderzoek en de onderzoeksvraag. Niet door vanaf een afstand te kijken wat er gebeurt, maar door onderdeel van een groep mensen te zijn die iets ontwikkelt. Ze zijn gewend om niet-sturend te werken. Dat is een mooie, maar ook ingewikkelde, manier van onderzoeken.
Hoe gaan de onderzoekers nu aan de slag in de wijk? En hoe ziet de samenwerking met Kees Fortuin van het supportteam eruit?
- De onderzoekers spreken binnenkort in de wijk af met relevante mensen. En treden daarna in contact met bewoners, samen met de community builders. Dan is er een gezamenlijk narratief en zijn er scenario’s voor dataverzameling. Dan kunnen ze verder. Kees moedigt ze vanuit het supportteam nog aan om goed aan te sluiten bij de ideeën die bewoners al hebben over waar de gaten liggen. Bijvoorbeeld over het bij de wijk betrekken van jongeren en hoe dat te doen.
- Kees denkt graag mee, passend bij de behoefte van de onderzoekers. En zonder dat de onderzoekers dat als druk moeten ervaren. Hij vindt het prima als Edwin hem bij de onderzoeksgroep wil uitnodigen.
Birgit Oelkers gaat fungeren als klankbord, in het bijzonder voor coördinator Katinka Boot en de community builders. Eelco Visser is in de wijk op momenten die belangrijk zijn voor bewoners, community builders en onderzoekers. Om vast te leggen wat er gebeurt en verandert en dit te duiden en delen.