“In 2024 zetten we Kerkelanden in bloei!”

Ilona Hartensveld vertelt over ‘aan gaan op groen’ en de beweging die maar doorgroeit

Amper anderhalf jaar geleden werd het eerste zaadje voor Kerkelanden Groent geplant. Inmiddels groeit de groene beweging gestaag. En met steeds meer zichtbaar resultaat. Ilona Hartensveld vertelt er bevlogen over. “Als je een missie wilt uitdragen, moet je als groep ook wat brengen. Dat is wat we proberen. Niet alleen door zelf activiteiten te initiëren, maar ook met inspiratie zodat bewoners zelf kleine dingen kunnen doorvoeren. Veel bewoners lijken ‘aan te gaan’ op groen. Het draagt bij aan je levensgeluk. Iets goed doen, ervaren mensen als heel vervullend! Het is mooi om te zien hoe aanstekelijk het werkt.”

Ilona geniet van alles wat er los komt. “En dan gaat het niet alleen om wat we bereiken, maar ook om de samenwerking met andere organisaties en de groei van onze eigen groep. Jetty, een van de leden, heeft weer iemand ontmoet die is aangehaakt en er gaat binnenkort nog iemand meedoen. We zijn dan met z’n twaalven. Niet iedereen is even actief, maar wél even betrokken. De een doet zelf een groenproject en heeft af en toe wat steun nodig, anderen zijn heel actief en willen alles weten. Ik draai met Marida bijvoorbeeld de Nieuwsbrief en we verzorgen de content voor Het Groene Boekje. Met Joke organiseer ik de inspiratieavonden in de Bethlehemkerk. En die komen er vanaf dit najaar ook weer aan! Dus bij deze ook direct een oproepje aan mensen: wil je over een bepaald aspect van de levende tuin meer weten, dan gaan we daar graag mee aan de slag. Als groep worden we op deze manier steeds meer onderdeel van een netwerk van actieve mensen die de waarde van vergroenen inzien.”

Zichtbaar zijn

Ook het contact met de gemeente voelt prettig. Elke zes weken is er een overleg op het stadskantoor met afdeling Groen en wijkregisseur Natascha Heerschop. Ilona: “Daar komen weer allerlei dingen los. Soms worden er zaadjes geplant die dan twee maanden later ineens tot een idee leiden.” Ilona merkt dat van het één, het ander komt. Zoals op Kasteel Groeneveld tijdens de Moestuinbeurs. “Daar sprak ik een uitgever van boeken en terloops ging het over Kerkelanden. ‘Daar zijn ze heel goed bezig met vergroenen!,’ vertelde de uitgever me. Dat gaat dus over ons! Dat is leuk. We zijn zichtbaar, ik zit in veel Facebookgroepen, stel me positief hoopvol op en dat blijkt aan te slaan. Ook de bijdrage vanuit het netwerk Hilversum100 is heel welkom. Ze ondersteunen ons op verschillende vlakken, zetten berichten voor ons door en maken verslagen. We voelen ons daardoor echt gedragen als bewonersinitiatief. We worden ook betrokken bij waardevolle aanpassingen van speeltuinen, waar de gemeente op inzet. Naast avontuurlijker spelen, draait het daarbij ook om vergroening en de verbinding tussen bewoners.”

Trots

De groep heeft de laatste maanden mooie resultaten geboekt. “Pier heeft de eerste takkenrillen, dat is beschutting voor bodemdieren, kunnen leggen tussen de struiken bij de Augustinushof en langs het pad  van de Bibian Mentel Playground. Jetty en Diana hebben gehoord dat het afkoppelen van de regenleidingen in de Johannes Husflat goed is ontvangen. De gemeente heeft nu een eerste schets gemaakt en bij Jetty neergelegd. Hierdoor kunnen ze straks het geadopteerde stuk grond zelf gaan bewateren, waarbij het overschot overloopt in twee Wadi’s. We zijn er trots op dat we dit in gang hebben gezet. En hopen dat Dudok Wonen het straks als paradepaardje ziet, zodat andere flats ook kunnen gaan afkoppelen. Zo dragen we bij aan klimaatadaptatie.”

Groen verbindt

In de tweede nieuwsbrief van Kerkelanden Groent blikt de groep terug, viert het successen en kijkt het vooruit naar waar het heen wil. Ondertussen gebeurt er van alles. “We hebben flyers gemaakt waarop staat: ‘In 2024 zetten we Kerkelanden in bloei.’ Dat moeten we natuurlijk wel waarmaken. Dat bedachten bewoners van het Theresiahof ook. Ze spanden samen, maakten bordjes met lege zaadzakjes en hebben gezaaid op de veldjes achter hun huizen. Het Groent daar lekker bloemrijk en Groenbeheer maait er netjes omheen. Met de werkgroep en bewoners hebben we een kleinschalig zaaiprojectje bij de Ludgeruslaan geïnitieerd. Ook hebben we gezaaid op ‘Minder Maaibeleid-velden’, bijvoorbeeld bij het winkelcentrum en de Erasmusflats. We hebben met kinderen, met zaad van de gemeente, gezaaid bij de Bibian Menthel-playground. Als de Playground twee jaar bestaat, staat alles hopelijk in bloei en kunnen we Wijdemeren en Hilversum verbinden. De initiatienemers zijn drie jongens die de pumptrack samen met de inzet van hun moeder en Edwin, de partner van Bibian, hebben gerealiseerd. Daar organiseren we een feestje, met demonstraties op de baan en foodtrucks erbij. Wie weet wat daar weer allemaal uit voortkomt?”

Krachten bundelen

Kerkelanden Groent werkt ook aan een plan voor een Buurtmoestuin, in de buurt van scholen. Ilona: “In eerste instantie als trefpunt en om mensen langer in de buitenruimte te houden en bezig te laten zijn met de combinatie voedsel en biodiversiteit. De locatie is wel een dingetje. Maar we voelen ons gesteund door Natascha. Maandag komen we met Afke en Simone, de nieuwe community builders van Versa, en een ander bewonersinitiatief samen om te bespreken hoe we onze gezamenlijke krachten kunnen bundelen voor een nog sterker plan. Het mooie is dat je bij Natascha ook direct merkt dat dingen op hun plek vallen. En dat ze meteen aan ons denkt.” Op het Gomarushof is afgelopen jaar goede energie ontstaan tijdens het Kerkelanden Boomspiegelfeest, vertelt Ilona. “Daar willen ze ook graag door en de beweging vergroten. Met de nieuwe groencoördinator van Zuidwest, Pim, ben ik er langs gegaan en in gesprek gegaan met bewoners. Hij gaat nu onderzoeken of, en hoe, ze meer kunnen doen. Eerst dit najaar met het vergroten van de boomspiegels tot echte boomtuintjes. Maar er wordt ook gesproken over een mooie driehoekstuin, met zitjes, op één van de pleintjes. Een trefpunt waar mensen ook zelf kunnen tuinieren. Zo blijft hun energie behouden.”

Doorbouwen aan een community

Voor Ilona is werken aan vergroening een nobrainer. “De omgeving wordt mooier door het aanleggen van levende tuinen. Bezig zijn in het groen is gezond én het draagt bij aan de biodiversiteit. Zelf krijg ik hier veel energie van. Ik ben doorgaans vroeg wakker. Na een rondje in de tuin pak ik koffie en werk ik uit wat ik wil doen. Dan stel ik wat voor aan mensen en knoop ik dingen aan elkaar. Dat doe ik voor half acht ’s morgens. Het is nog net geen obsessie, maar ik vind het leuk en belangrijk. Ook voor de kinderen in de wijk. Voor jongens die willen voetballen, maar elkaar eigenlijk nog te weinig kunnen vinden in de wijk. En juist dat is zó waardevol want er komen steeds meer jonge stellen naar Kerkelanden. Daarmee verschuift de behoefte. Met fijne trefpunten in de wijk waar ook gespeeld kan worden, wordt het aantrekkelijker om naar buiten te gaan. Het maakt onze wijk gezonder, prettiger en zorgt voor verbinding. Dat is voor ons een belangrijke drijfveer om door te bouwen aan de community Kerkelanden Groent!”

Meer informatie?
Ga naar
www.kerkelandengroent.nl. En wil je verkennen of een actieve rol in de werkgroep iets voor jou kan zijn? Of gewoon eens kennismaken? Mail Ilona: ilona.hartensveld@gmail.com.