Kerkelanden Groent droomt van en werkt aan groen lint door de wijk!
Buurtbewoner Ilona Hartensveld timmert, met een aantal buurtgenoten, hard aan de weg met de werkgroep Kerkelanden Groent! Amper een half jaar geleden spraken we haar al en zat de groep nog in de opstartfase. Inmiddels is Kerkelanden Groent de wijk al daadwerkelijk aan het vergroenen. Dat is niet alleen positief voor de natuur, maar ook voor de sfeer in de wijk. Ilona vertelt ons er alles over.
Ze laat trots het pilotplan ‘Groene Brinkje’ zien dat ze bij de gemeente hebben ingediend. Het plan sluit af met de Droom voor Kerkelanden. “Eigenlijk heeft ons vorige gesprek me aan het denken gezet. Je vroeg toen wat mijn droom voor Kerkelanden was. We hebben nu alle groene plannen die buurtbewoners voor de wijk hebben, samengevoegd tot de Droom van Kerkelanden. Een droom geeft richting, maar biedt ook een perspectief van waaruit je kunt terugblikken. Samen schaven we het steeds bij.”
Thema leeft in Hilversum
Het thema Groen leeft enorm in Hilversum, zo merkte Ilona tijdens een bijeenkomst in de Vonk van Hilversum. “Er zijn inmiddels al meer dan 40 initiatieven ingediend voor het participatiebudget ‘Groen in beweging’. Ons plan is er een van. Het bevat dus ook de Droom voor Kerkelanden in 2030. Dan zien we onder andere twee wadi’s voor ons. Meerdere groene brinkjes en klimaatadaptieve speelpleinen, die niet alleen nuttig zijn, maar ook veel aantrekkelijker dan betegelde pleinen. We zien een schoolmoestuin, een Pluktuin en een groen speelpleintje bij het Calvijnhof, om hitte-stress tegen te gaan. Er zijn natuurinclusieve tuinen, er is plaats voor meer kleine diersoorten en er is een groen lint van toegankelijke tuinen door de wijk getrokken. In de kale borders langs de flats staan waardevolle bomen, heesters en bloeiende vaste planten. De hele Droom kun je trouwens zien op de site van Kerkelanden Groent!”
Vergroenen van boomspiegels
Het blijft niet bij dromen alleen; de eerste groene meters in de wijk zijn ook al gemaakt. Ilona: “Marleen, een lid van onze werkgroep, had al vaker geprobeerd om dingen aan te planten in Boomspiegels, maar dat werd steeds weg geschoffeld. Totdat ze grotere planten neet zette. Die bleven staan. Het triggerde ons om te kijken of we in de wijk grootschalig aan de slag konden met het aanplanten van Boomspiegels. Het is een mooie manier om je als werkgroep te laten zien. Dat je het samen wil doen en dat de gemeente erachter staat. Een plus een is dan drie. We zijn ingehaakt op het landelijke Boomspiegelfeest van Guerrilla Gardeners. Zij zoeken naar plekken in de openbare ruimte om die, samen met de gemeente, te vergroenen. Je kunt je als gemeente of wijk aanmelden om mee te doen. We hebben zelf de pers benaderd en Hilversum 100, het duurzame netwerk, heeft het opgepakt. Versa Welzijn heeft posters geprint, Marleen heeft ze overal opgehangen. We hebben zo drie hofjes kunnen vergroenen met in totaal 200 planten die we van de gemeente kregen. We willen uiteindelijk 300 Boomspiegels doen, zodat er een groen lint door de wijk ontstaat. Dat is heel belangrijk voor bijen en vlinders. Die kunnen zo gevoed worden, maar ook schuilen en overnachten. De vergroende Boomspiegels krijgen aan het einde een tegel, zodat er niet meer geschoffeld wordt.”
Nieuwe verbindingen
Niet alleen de natuur profiteert, werken aan groen doet ook iets met de sfeer in de wijk, vertelt Ilona. “Als je met meerdere bewoners het beheer doet, levert het veel mooie ontmoetingen op. Op de hofjes in Kerkelanden kent echt niet iedereen elkaar. Mooi voorbeeld is het Gomarushof. Iedereen kwam meehelpen. Buren sleepten picknicktafels naar buiten, Katinka van Versa Welzijn kwam langs met haar Bakkie in de buurt. Ze ging samen met wat dames uit de buurt langs deuren van mensen die niet vaak buiten komen. Het was echt prachtig! Er kwamen gesprekken op gang over het plaatsen van regentonnen. Over de mogelijkheden om met buurtkinderen het onderhoud te gaan doen. Als initiatiefnemer kan je hier alleen maar blij van worden. Je ziet dat mensen de handen uit de mouwen willen steken. Je doet het samen en dat zorgt voor nieuwe verbindingen. Zeker in deze geïndividualiseerde tijd, is het mooi te ervaren dat je er voor elkaar wilt zijn. Per hofje zijn er ook weer appgroepen ontstaan, daar worden foto’s in geplaatst van hoe alles groeit en bloeit. Het was een heel geregel, maar volgend jaar kunnen we het zo weer van de plank trekken. Inmiddels zijn al 70 van de 300 Boomspiegels geadopteerd door buurtbewonersl!
Sterke missie
De volgende acties zitten alweer in de pen. Ilona: “Pier is bezig met takkenrillen. Daar is nog geen goedkeuring van de gemeente voor. Maar we willen ze op meerdere plekken neerleggen in de bossages. Dieren kunnen zich dan veiliger verplaatsen. Egels bijvoorbeeld die de tuinen vrij van slakken houden. Als we dat hebben opgestart, willen we aan de slag met egelsnelwegen. Jetty heeft met een aantal bewoners uit haar flat een groenstrook ingezaaid met zaden die ze van de gemeente hebben gekregen. Tijdens de Nationale Inheemse Zaaiweek hebben we zakjes met een mengsel van 30 inheemse vaste en een- en tweejarige planten uitgedeeld. Beschikbaar gesteld door Versa Welzijn en het Mr. Roelsefonds, voor potten en bakken aan de balkons. Mensen kunnen met hele kleine dingen de natuur enorm verder helpen. We gaan ook workshops organiseren met bewoners, om kennis te delen. In eerste instantie in Kerkelanden, maar de gemeente hoopt dat we dit ook op andere plekken in de gemeente willen doen. We voelen onze missie heel sterk. Daarom voelt wat we doen nooit als genoeg, in onze beleving gaat het ook altijd te langzaam. Maar we gaan gewoon door. De uitdaging is om de wijk mee te krijgen in de plannen. Zodat er draagvlak is en mensen, nog meer dan nu, de waarde inzien van de groene brinkjes en natuurspeelplaatsen. Samen werken we toe naar het Oogstfeest uit de Droom voor Kerkelanden in 2030!”
Wil je meer weten over Kerkelanden Groent? Of meedoen?
Ga dan naar www.kerkelandengroent.nl of bel met Ilona: 06-50467778.