Maak kennis met community builders Cecile Custers en Matijs Gerrits

Cecile Custers en Matijs Gerrits zijn als community builders aangesteld. Cecile is inmiddels al begonnen, Matijs start in de derde week van april. Ze stellen zich voor, vertellen over de sollicitatieprocedure en blikken vooruit.  

Cecile Custers is op 1 maart begonnen als community builder in Hilversum Zuidwest. Ze is op meerdere plekken in het land in deze rol actief geweest. Ook daar kwam het voor dat bewoners van meet af aan niet alleen betrokken waren bij een traject, maar ook zeggenschap kregen. Cecile vindt dat belangrijk. “Natuurlijk, het is uiteindelijk hún wijk. Zij bepalen wat daar gebeurt, ze wonen en leven er daadwerkelijk. Daarnaast is de klik toch ook best bepalend voor een fijne start. We gaan met elkaar op weg en zeggenschap bij bewoners hoort daar gewoon bij.” Cecile werd in oktober geattendeerd op de vacature. “Ik kreeg een appje van iemand die dacht dat dit wel iets voor mij was. Ik ben in contact gebracht met Anita Keita en Houriya Harrane van Versa Welzijn. Ik heb het plan gelezen en daarna nog verschillende keren contact met Houriya gehad.”

Ruimte maken voor bewoners

Cecile vond en vindt het onderzoeksplan mooi en ambitieus. “Het is nu wel erg een onderzoeksplan. Terwijl ik het heel belangrijk vind dat er ruimte is voor bewoners. Dat is werken vanuit ABCD; vanuit wat er in een buurt is, in het tempo van de buurt. Daarnaast denk ik dat het veel van bewoners gaat vragen als ze hierin mee gaan doen. Het onderzoek is dus mooi, maar er moet vooral ook tijd en ruimte zijn om dingen te kunnen laten gebeuren in de buurt. Zodat van het een het ander kan komen.” Tijdens speeddates leerde Cecile een aantal bewoners kennen. “Ik had vier gesprekken van een kwartier. Dat was leuk, maar ook best intensief. Wat me trof was de betrokkenheid van de bewoners. Ze zien zelf allerlei kansen en uitdagingen voor de wijk. Ik luister graag naar bewoners en vind het boeiend met ze te praten over wat ze drijft. Na afloop merkte ik dat ik het leuk vond. Mijn handen jeukten bijna om aan de slag te gaan.”    

Luisteren wat er speelt en leeft

Inmiddels heeft Cecile ook haar directe collega’s Matijs en Katinka ontmoet. “Ja, dat was een prettige kennismaking. Katinka heeft veel verteld over de wijk en wat er allemaal al gebeurt. We hebben de verschillende initiatieven en buurtjes verdeeld, op basis van het aantal uren dat we gaan werken. Verder ben ik vooral van niet teveel praten over wat je doet, wil doen of gedaan zou hebben. Ik wil aan de slag, het echt gaan doen, mijn uren in de buurt zijn! Ik zal vooral in een van de buurtjes en in een flat zijn. Ik heb in mijn eerste werkweek al een rondje door de buurt gemaakt en mensen gesproken. Ik ontmoette al direct iemand die de What’s App-beheerder van een Buurtpreventiegroep is. Hij wil heel graag contact hebben met beheerders in andere buurten. Het toeval wil dat er net ook een nieuwe wijkagent is. Dan kunnen al die mensen direct met elkaar kennismaken en ideeën delen over veiligheid in de buurt. We gaan dus samen een bijeenkomst organiseren. En in de flat gebeurt ook al van alles en lijken er verschillende ideeën te zijn onder bewoners over hoe verder. Ik ga eens luisteren wat er leeft en speelt en hoe we daar mogelijk samen een stapje verder in komen. De komende maanden ga ik veel koffie en thee drinken, praatjes maken, zien waar verbindingen liggen. Elkaar ontmoeten en leren kennen; dat is de basis”

Matijs Gerrits start als community builder in de derde week van april. Hij woont en werkt momenteel nog in Goes. Voor de liefde vertrekt hij naar De Bilt. Het brengt hem bij Versa Welzijn. “Tot mijn grote vreugde zag ik deze vacature. Ik werd heel blij dat hier vanuit ABCD wordt gewerkt. Maar ook dat er een stevig supportteam is én er onderzoek wordt gedaan! Het lijkt me voor mezelf ook een heel leerzaam traject. Het is de verdieping waar ik naar op zoek was.”

Bewoners in the lead

Matijs werkt nu bij een organisatie waar hij als vrijwilliger binnen kwam. “Ik was toen hovenier en zat in de Ziektewet. Uiteindelijk ben in het sociaal-cultureel werk gaan meedraaien. Na een Mbo-opleiding Sociaal-cultureel werk heb ik, inmiddels als beroepskracht, mijn Hbo-diploma gehaald. Na zeven jaar Jongerenwerk, merkte ik dat ik de buurt miste. Alles wat er rondom de jongeren heen beweegt en van belang is om het pedagogisch klimaat om hen heen te versterken. Uiteindelijk heb ik daarom voor het Opbouwwerk gekozen. In Goes, dat niet groot is, word je dan al snel een 1001-dingen doekje. Dat is de reden waarom ik nu, met deze functie in Hilversum, echt voor verdieping heb gekozen.” Successen boekte hij in Goes wel, mét bewoners. “Met bewoners ‘in the lead’ hebben we een buurthuis nieuw leven ingeblazen. Dat begon met een door bewoners georganiseerd spreekuur. Toen heb ik anderen verleid een koffie-uurtje te organiseren. Van lieverlee groeide dat van twee activiteiten in de week naar zes dagen openstelling. Er zijn nu dames die er bijna lijken te wonen!”

Verrijking

Matijs vond de rol die bewoners in het sollicitatieproces speelden een verrijking. “De drijfveren en passie van de bewoners om in dit traject meteen mee te willen doen, had ik nog niet zo meegemaakt. Met een leidinggevende in mijn huidige werk heb ik het hier vaak over gehad. Bewoners zouden eigenlijk de functioneringsgesprekken met mij mede moeten voeren. Dus ik vond de sollicitatiegesprekken met bewoners heel interessant. Toen ik naar huis reed had ik er echt een goed gevoel bij. De Koepel is ook een fijn buurtcentrum en de bewoners met wie ik sprak hebben stuk voor stuk van alles in hun mars. Het waren rijke gesprekken waarin allerlei kansen naar voren kwamen. Ik was en ben er heel enthousiast over!”

Alles begint bij ontmoeting

Inmiddels heeft Matijs gesproken met Katinka en Cecile. “Ja, we hebben de wijk een beetje verdeeld. De eerste weken ga ik de wijk goed verkennen. Door de buurt lopen en fietsen, samen met bewoners en op verschillende tijdstippen. Want ’s morgens ziet een wijk er echt anders uit dan ’s avonds. Ik kijk uit naar gesprekken over de wijk. Zodat ik de wijk beter begrijp. Want die heeft voor een oudere een andere betekenis dan voor iemand met jonge kinderen. Samen gaan we de buurt versterken en werken aan nog meer samenhang. Dat begint in mijn ogen bij ontmoeting! Met elkaar groeten en elkaar leren kennen. Dan gaan dingen beter stromen en ontstaan allemaal olievlekjes. Als je mensen de ruimte geeft, komen alle kwaliteiten die ze hebben tot bloei. Ik heb in mijn werk mensen echt zien veranderen doordat ze gezien en gewaardeerd werden om iets waar ze goed in waren. In hun houding, in plezier, maar ook in hoe ze met anderen omgaan. Dat hoop ik ook in Hilversum te gaan zien!”