“Wat een rijkdom aan bewonersinitiatieven!”
Het is dinsdagavond 30 mei. We zijn ruim een uur onderweg in de Koepel, als wijkwethouder Gerben van Voorden de bewonersavond in één woord mooi samenvat. Is hij niet hartstikke trots op alle actieve buurtbewoners die er vanavond zijn? Zijn antwoord is een volmondig ‘ja’. Ook geeft hij de bewoners mee dat de deur bij de gemeente altijd open staat voor bewonersinitiatieven. Wat er deze avond allemaal gebeurde en hoe van het een weer het ander kwam, lees je in het verslag van een rijke en waardevolle avond!
Die avond start met eten van kok Peter. En dat is bijzonder. Normaliter kookt Maryam namelijk, m aar die moest ziek afhaken. Opbouwwerker Katinka kende Peter en wist hoe lekker hij kon koken. Ze vroeg hem en binnen vijf minuten was hij in De Koepel om een maaltijd voor 20 mensen uit de hoge hoed te toveren. Daarbij kreeg hij hulp van Marlijn, die niet alleen graag kookt, maar vanavond ook als onderzoeker aanwezig is. Daarover later meer. Uiteindelijk zijn er meer dan 30 buurtbewoners aanwezig. Ze maken kennis met elkaar, met alle initiatieven in hun wijk en zoeken samen naar dwarsverbanden. Want één ding is zeker als je mensen samen brengt: van het een komt het ander!
Van elkaar leren
Birgit Oelkers leidt de avond. Ze vindt het prettig als iedereen zijn stem laat horen in een pijlsnel voorstelrondje. Daarin komen we van alles te weten over de wijk en de passies, initiatieven en verlangens van de aanwezige bewoners. Zo kookt Peter niet alleen graag, hij is ook iedere woensdag bij Seniorweb te vinden. En verbouwt graag groente en fruit als urban gardener. We leren dat Ilona, die zich inzet voor Kerkelanden Groent, heel blij wordt van de buurt waar ze nog niet zo lang woont. Dat Eri in de Keet werkt en deze heel graag openstelt voor bewoners die een plek zoeken als De Koepel wordt verbouwd. Dat Ans in een woongroep tegenover de Koepel woont, maar er graag binnenloopt, bijvoorbeeld om te kaarten. En dat er twee onderzoekers in ons midden zijn, Edwin en Marlijn. Net als iedere aanwezige vanavond, hebben zij wat ‘toe te voegen’ aan wat er allemaal al is. In hun geval dat ze bewonersgroepen willen ondersteunen om de groepskracht in de wijk nog verder te versterken. Na de voorstelronde gaan de bewoners eerst in duo’s en daarna in groepen aan de slag! Om van elkaar te leren en elkaar te versterken.
Haakjes en nieuwe initiatieven
In duo’s vertellen de deelnemers aan elkaar wat ze in de wijk doen. Dat schrijven ze op stickers op, die worden op tafel geplakt. Wat valt op? Dat we een Paashaas in ons midden hebben. Dat er ontmoeting tussen jong en oud is georganiseerd, rondom eten. Na corona is het gestopt, maar er blijkt veel animo om dit weer op te pakken. Sajid en Eri vinden elkaar direct. Katinka weet dat Maryam ook kinderkookles wil geven. Karim ziet zelfs haakjes naar jongeren die nu op straat hangen. Geef ze maar verantwoordelijkheid! Hier ontkiemt direct een nieuw initiatief. Pier maakt eenden korven; broedgelegenheden voor wilde eenden. Hij heeft er acht in de wijk geplaatst zodat ze veiliger kunnen broeden. Ook Ben is actief rondom de natuur. Hij heeft Pier hier ook wel eens over gesproken. Vybeke, die bij de gemeente werkt, benut de avond om het contact tussen bewoners en gemeente rondom groen weer een boost te geven. In maart is Stichting Uma opgericht. Uma is Arabisch voor gemeenschap. De Stichting is ontstaan nadat bewoners succesvol zochten naar meer ruimte voor het avondgebed tijdens de Ramadan. De Stichting zoekt nu een eigen locatie en wil bijvoorbeeld jongeren met ouderen in contact brengen, huiswerkbegeleiding bieden en taalles geven. Maar ook het samen eten zet Karim direct aan het denken. Als je elkaar beter leert kennen, krijg je samen namelijk veel gemakkelijker dingen voor elkaar.
Ga het gewoon doen!
Bij al deze initiatieven gaat het niet om representativiteit, maar om de energie die er is. Die werkt besmettelijk! Zes mensen geven korte pitches over hun initiatief. Joep van sportvereniging Olympia start met de Derde Helft. In de speurtocht naar het verenigings-DNA, bleek onder andere dat de groep 55-plussers wordt gemist. De Derde Helft is er nu voor en door hen. Elke woensdagmiddag zijn er beweeg- en sportactiviteiten, gedragen door inmiddels zo’n 60 senioren. Joep vraagt iedereen of ze het initiatief door willen vertellen. Zeker omdat er best veel ouderen in deze wijk wonen. Er hoeven geen zieltjes te worden gewonnen, het is er namelijk hartstikke leuk. Gun iemand De Derde Helft! Het draait om doen en terugdoen, onderdeel van de samenleving zijn. Jade vertelt over de Spellenmiddag en Burendag Arminiushof. Die ideeën ontstonden toen community builder Cecile een Bakkie in de buurt kwam doen en ze in gesprek raakten. Angelique nodigt Jade direct uit voor 17 juni, dan is er Straatspeeldag rond drie hofjes. De Spellenmiddag van Jade is een week later, dus dat komt mooi uit. Karim heeft nog de suggestie om de saamhorigheid te vergroten: heet nieuwe bewoners met de hele straat welkom. Dat vindt Jade ook een mooi idee, zeker nu er vijf huizen leegstaan. Lucie heeft er ook positieve ervaringen mee. De belangrijkste les? Ga het gewoon doen! Wacht niet op een instantie die het regelt of een plan van aanpak dat moet worden uitgewerkt.
Maak gebruik van wat er al is
Ilona, Jetty en Pier zijn van de beweging en website Kerkelanden Groent. Alles draait om biodiversiteit. Ilona is onder andere actief met Boomspiegels, net als Pier en Abdul, Jetty met de Husvijver. Daar mogen bewoners een stuk tuin onderhouden. Met door de gemeente verstrekte zaden trekken ze insecten aan. Ze maken zich ook hard voor tegels wippen. De tegels verwerken ze tot insectenhotels, heel circulair én ABCD; maak gebruik van wat er al is. De oproep aan alle aanwezigen is om tegels te wippen en foto’s van mooie groene tuinen op te sturen, voor de website. Ilona vindt dat de gemeente open staat voor groene initiatieven. Pier zou graag zien dat takken in groenstroken na het snoeien blijven liggen. Verschillende diersoorten hebben daar wat aan. Hij vraagt of er buurtgenoten zijn die erbij willen helpen. Karim oppert om iedere maand met een kort berichtje te informeren over het niet-maai beleid. Zodat buurtgenoten weten dat de wijk niet verpauperd, maar dat niet-maaien goed is voor dieren. Marjolijn wijst nog op een vriendin die aan de Taludweg een Buurttuin is gestart. Ze kan Jetty, Ilona en Pier met haar in contact brengen.
Trots
Marjolijn draait zelf de Koffie-ochtend bij Zeverijnflat 1. Ze werkte jarenlang als POH bij de huisarts en kwam, zeker tijdens corona, veel mensen tegen die zich eenzaam voelden. Zo ontstond het idee voor een koffieochtend, die er nu iedere derde woensdag van de maand is en goed bezocht wordt. Het verbindt en voelt als een feestje. De koffie helpt gesprekken op gang en die leiden weer tot initiatieven. Privé doet Marolijn iets soortgelijks. Dan zet ze in de buurtapp dat ze die middag met wijn en chips op een straathoek gaat staan. Zoiets kun je heel gemakkelijk organiseren. Hans heeft het initiatief genomen om buurtpreventie app-beheerders in de wijk te verbinden. Dat leidde tot een bijeenkomst met 26 mensen. Door deze verbondenheid vergroot je het gevoel van veiligheid. Angelique vertelt nog kort over de Buurtspeeldag. En hoe ze iedere keer succesvol langsgaat bij de Albert Heijn om te ‘lullen voor spullen’. Haar inzet voor de buurt stopt niet! Wijkwethouder Gerben van Voorden sluit dit deel af door zijn trots uit te spreken over alles wat de aanwezigen doen. Hij hoopt van harte dat alle aanwezigen zich gesteund voelen door de gemeente.
Doorpraten en versterken
Na een korte pauze wordt er een kwartier met elkaar in groepjes doorgepraat. De groep ‘biodiversiteit’ is al uitgebreid met Sajid en René. De zoon van Jade wil weer meekoken als Sajid en Eri de kookactiviteit weer nieuw leven inblazen. In een andere groep gaat het over de combinatie ouderen-jongeren in relatie tot de nieuwe Stichting Uma. De jongeren kunnen bijvoorbeeld bij de Koffieochtend in de Zeverijnflat aansluiten. De les? Ga niet onpersoonlijk matchen, maar sluit aan op basis van warme, persoonlijke banden. Ben zoekt nog chauffeurs voor de Buurtmobi. Het gaat om 3 a 4 uurtjes per week en het is hartstikke leuk.
Slowfood in plaats van plofkip
In de check-out worden nog activiteiten benoemd, kaartjes en telefoonnummers uitgewisseld en teruggeblikt op een bruisende en waardevolle avond. Lucie en Ben wijzen Sajid nog op het Groene boekje als hij aangeeft wel eens informatie over de buurt mis te lopen. En, uiteraard, ontstaat er nog een laatste mooie kans. Want Stichting Uma probeert al tijden met Sherpa in contact te komen over een mogelijke locatie. En Annemarie blijkt in het bestuur van vrienden van Sherpa te zitten! Vybeke heeft nog een Rododendron weg te geven; wie de plant wil hebben, mag zich melden. Birgit sluit af. Dit was niet zomaar een avond. Hier zijn allemaal vonken ontstaan voor nieuwe initiatieven. Voor nieuwe ontmoetingen. Voor meer groene plekken in de wijk. Voor pubers die verantwoordelijkheid willen dragen en misschien wel willen koken. Ze moedigt iedere aanwezige aan het eigene en kleine van een initiatief te koesteren. Het hoeft niet altijd groot en meeslepend. Koester het slowfood, dat is vaak veel lekkerder dan de plofkip!